EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode. (Bron: www.emdr.nl)

Wie heeft baat bij EMDR?
Deze vorm van behandeling is voornamelijk onderzocht voor PTSS (posttraumatische stressstoornis). Wanneer je moeite hebt met de verwerking van één of meerdere schokkende gebeurtenissen, last houdt van nare herinneringen en gevoelens van angst, zou het kunnen dat je klachten passen bij PTSS. Ook andere klachten kunnen verband houden met emotioneel beladen gebeurtenissen en dan kan EMDR een geschikte vorm van behandeling zijn. In een intakegesprek is dit in te schatten. Soms wordt EMDR toegevoegd aan een andere behandeling, zoals cognitieve gedragstherapie.

Meer informatie
Op de website van de Vereniging EMDR Nederland is meer te lezen over deze vorm van behandeling. Ook zijn hier filmpjes te bekijken waarmee duidelijker wordt hoe de vorm van behandeling werkt.